За цели три часа, между 13 и 16 часа на 20

...
За цели три часа, между 13 и 16 часа на 20
Коментари Харесай

Нулева цена на тока за бизнеса в България през почивните дни: как се случи

За цели три часа, сред 13 и 16 часа на 20 май, борсовата цена на електрическата енергия в България беше... нула лв.. Това се случва за първи път в България и демонстрира на процедура какво следва в идващите месеци - увеличаващото се произвеждане на слънчевите централи води до по-голямо предложение на сила и извънредно ниски цени. Ситуацията се повтори и на 21 май , когато часовият диапазон е още по-голям сред 10 и 17 часа цената още веднъж беше нула лв., излиза наяве от данните на Българска самостоятелна електроенергийна борса.

Нулеви и негативни цени на електрическата енергия от дълго време се случват в цяла Европа, само че за българския пазар това е казус.  Безплатната зена на електрическа енергия идва във времето, когато 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " е в планов ремонт. Тази цена се дължи на слънчевите дни и мощния вятър, които генерират огромно количество електрическа енергия, което в някои часове от денонощието надвишава търсенето.

Именно такава беше обстановката през почивните дни 20 и 21 май, когато обичайно се използва по-малко електрическа енергия. Тук би трябвало да отбележим, че нулевата цена на тока не е за битовите консуматори, които към момента са на контролиран пазар, а за компаниите, които купуват електрическата енергия си от свободния пазар на ток. Средната борсова цена на тока за 21 май също е доста ниска и пада до 58.79 лв. за мегаватчас. На 20 май цената беше 89.77 лева за мегават час.
 Светът регистрира рекорден дял на вятърна и на слънчева сила в произвеждане на електрическа енергия
Светът регистрира рекорден дял на вятърна и на слънчева сила в произвеждане на електрическа енергия

Енергийният бранш е най-големият източник на излъчвания на въглероен диоксид

Заради ниските цени от Българска самостоятелна енергийна борса приканиха търговски участници на пазара да съблюдават разпоредбите за търговия с електрическа сила. За съпоставяне, през 2022 година, след появилия се боязън поради войната в Украйна, цената на електроенерията беше достигнала до 1000 лв..

Днес обаче Европа се оправя повече от добре и покзва ясно, че откъсването й от съветската енергийна взаимозависимост минава безпрепятствено.

Заради многото нови мощности, изпозващи силата на слънцето и вятъра, нулеви цени ще има и отсега нататък, разясняват енергийни специалисти. За да има устойчиво ниски цени през цялото денонощие, а освен когато слънцето грее, има няколко няколко фактора, които ще са нужни в тази посока - батериите за предпазване (включително ПАВЕЦ " Чаира " ), вложенията в мрежата, както и свързаността с цяла Европа. Към момента ПАВЕЦ " Чаира " е отвън строя поради тежка повреда.
 Цените на тока във Финландия паднаха с над 75% след старта на една от най-големите нуклеарни централи в света
Цените на тока в тази европейска страна паднаха с над 75% след старта на една от най-големите нуклеарни централи в света

Финландия има най-високото ползване на електрическа енергия на глава от популацията в Европейския съюз
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР